Staartverband aanleggen

Dit is wat je nodig hebt voor het aanleggen van een verband dat de staart wel beschermt, maar ook frisse lucht doorlaat: Rekverband, Leukoplast (breed), schaar, nagellakremover (voor het losweken van de leukoplast), polsterverband, gaasje, krulspeld, tape of stukje smal leukoplast om het gaasje vast te zetten aan de krulspeld. Alles is te koop via Kruidvat, behalve het polsterverband (apotheek) en het rekverband (internet dierenshop).

De eerste keer twee stukken leukoplast stevig op de staart vastzetten. Daar plak je elke keer het nieuwe leukoplast op vast (en alleen die laatste laag leukoplast verwijder je steeds bij het verwisselen van het verband. Deppen met nagellakremover is voldoende om het los te krijgen).

De krulspeld is van binnen ‘bekleed’ met een gaasje dat is vastgezet met tape.

De krulspeld is van binnen ‘bekleed’ met een gaasje dat is vastgezet met tape.

Doe de krulspeld om de staart en schuif hem tot waar de wond is.

Verbind de rest van de staart met het polsterverband en sla daarbij de krulspeld over
i.v.m. de open lucht.

Wikkel daarna het rekverband (een beetje schuin) om de staart heen en ook om de krulspeld, waarbij je ook onderlangs gaat om de krulspeld goed vast te zetten. Het rekverband is luchtdoorlatend. Zorg er wel voor dat het polsterverband iets boven het rekverband uit komt (i.v.m. afknellen).

Plak als laatste twee lange stroken leukoplast van boven naar beneden om uitzakken van het verband te voorkomen. Zet ze bovenaan vast aan de twee stukjes leukoplast die nog aan de staart zitten.

Tip: laat het verband niet langer dan 3 dagen zitten. Bij voorkeur verversen op de derde dag. Dat geldt ook als de staart (deels) geamputeerd is. Je kan dan altijd controleren of de wond niet aan het smetten / ontsteken is. 

Heb je vragen over onze stichting, of wil je vrijwilliger worden?

Neem gerust contact met ons op.

Onze organisatie komt op voor het lot van Spaanse Greyhounds en Galgo's.

Dutch Galgo Lovers