Praktische informatie

Wat moet je nou eigenlijk weten wanneer je een (wind)hond in huis neemt? Weet dat het vaak honden zijn met een sterk jachtinstinct. Daarom is het bijvoorbeeld handig om te weten hoe je ontsnappingen voorkomt en mocht het dan toch misgaan hoe je het best kunt handelen bij een vermissing.

Karakter:

 • De meeste buitenlandse honden zijn doorgaans geen standaard ‘ik vind alles leuk hondjes’, ze hebben veelal het een en ander meegmaakt en hebben soms op straat gezworven. Als ze weg willen, dan  kunnen ze erg vindingrijk zijn in het ontsnappen en vooral de windhond-achtigen zijn ware houdini’s!
 • Men dient zich uiteraard ook te realiseren dat een hond totaal van slag kan zijn van het reizen en dan in een volslagen onbekende omgeving terecht te komen met allemaal mensen die de hond niet kent. Er hoeft soms maar iets kleins te gebeuren waar de hond van schrikt en dan gaat ie er uit angst vandoor.

 

Kritieke momenten van ontsnapping:

 • De hond ontsnapt direct bij aankomst (op de luchthaven of in de auto/bus) als hij uit de bench wordt gehaald.
 • De hond is net aangekomen bij opvang- of adoptiegezin en ontsnapt uit huis of tuin.
 • De hond ontsnapt tijdens de wandeling.


Hondennaamplaatje
Zorg voor een naamplaatje met een mobiel nummer er op dat direct (dus niet dagen later!) aan halsband of het tuig van de hond kan worden bevestigd. Dit kan zelfs eenvoudigweg een sleutellabeltje zijn dat met de hand wordt ingevuld.

 • Laat zo snel mogelijk de chip registreren.


Halsbanden en tuigjes:
De meest veilige situatie is om de hond een halsband én een tuig om te doen, en dan een riem aan zowel halsband als tuigje vast te maken. Daarom is bij ons een driepunts-tuig verplicht.

 • Een halsband alleen geeft de hond teveel mogelijkheden om z’n kop er uit te wringen. Teveel mensen doen de halsband niet strak genoeg om, of nog erger ze maken ze weer losser nadat een medewerker van een stichting ze goed passend heeft om gedaan, want ze vinden het zielig voor de hond (maar wij vinden een ontsnapte of doodgereden hond veel zieliger!).
 • Als een hond al een tuigje omheeft bij aankomst in Nederland dient te worden gecheckt of het tuigje nog heel is en niet stiekem kapot geknaagd. Zelfs daar zijn ervaringen mee!


Tuigje omdoen:
Het moeilijkste moment is uiteraard het moment dat de hond het tuigje om wordt gedaan als de hond aankomt zonder tuigje. De meeste ideale situatie is natuurlijk dat de hond al arriveert per vliegtuig of autobus met een goed passend en intact en stevig tuigje.

 • Al komt de adoptant zelf met een mooi tuigje aan, dan nog is het handig als stichtingen diverse tuigjes bij zich hebben voor het geval het tuigje niet passend te krijgen is.
 • Als de hond uit de skykennel/bench wordt gehaald en er wordt een tuigje om gedaan dan is het zaak om de hond geen seconde uit het oog te verliezen en bescherm hem op dat moment tegen goedbedoelde knuffels en flitslichtjes van camera’s.

Riem of flexi-lijn:
De keren dat een flexilijn uit de hand schoot zijn niet meer te tellen. Kies dus voor een veiligheidsriem en sla de lus om de pols tijdens het wandelen.

In en rondom het huis:
Controleer het huis goed op ontsnappingsmogelijkheden.

 • Sluit het kattenluikje. Wist u dat er regelmatig honden ontsnappen door een kattenluikje!
 • Let ook goed op de toegangsdeuren van het huis, werk het liefst met een sluis, dus eerst de ene deur weer dicht voordat de andere deur opengaat. Of kies bij gebrek aan een sluis er voor om bij meerdere bezoekers, de mensen één voor één binnen te laten en dus na iedere bezoeker de deur sluiten.
 • Ook uit tuinen zijn de nodige honden ontsnapt en het is niet voor niets dat stichtingen mensen verzoeken hun tuin ‘windhondproof’ te maken bij adoptie van dit type hond. Het zal de eerste hond niet zijn die uitbreekt, een schutting van 1.80 meter is níets voor dit soort honden.
 • Enkele tips zijn om het hekwerk te bekleden met glad windzeil of om het hekwerk bovenaan een stukje naar binnen te laten buigen. Let ook op afvalcontainers die tegen de schutting aan staan en die als ‘springplankje’ kunnen dienen. Laat de hond dus niet zonder toezicht in de tuin zolang deze niet buitenlandertjesproof is.

De eerste periode uitlaten:
Loop in het begin steeds dezelfde route, zodat de hond snel de weg naar huis leert kennen en verwen de hond thuis meteen met wat lekkers. Bewaar leuke wandelgebieden waar je met de auto naar toe moet eventjes voor later.

 • Hou rekening met het feit dat de hond niet in Nederland is gesocialiseerd en kan schrikken van zaken die hier heel gewoon zijn. Een tip kan zijn om op een rustiger tijdstip te gaan wandelen als de hond erg gestrest is, bijvoorbeeld heel vroeg of heel laat.
 • Denk de eerste periode zeker niet te snel dat de hond al los kan.
 • En tenslotte de belangrijkste tip voor de eerste periode is: geniet van je nieuwe hondje en word een supereenheid zodat er geen reden meer is voor ontsnappen!sterk

Gaat het toch mis ondanks alle voorzorgsmaatregelen,
lees dan hier hoe te handelen bij een vermissing

Onze organisatie komt op voor het lot van Spaanse Greyhounds en Galgo's.

Dutch Galgo Lovers

Heb je vragen over onze stichting, of wil je vrijwilliger worden?

Neem gerust contact met ons op.